Žižak je sićušni kornjaš koji se uglavnom hrani žitaricama. Često ih nalazimo u suhoj hrani kao što je grah, riža, zob i druge žitarice. Žišci su vrlo česta kuhinjska štetočina s kojom ćete se vjerojatno susresti barem jednom. No, smije li se jesti žižak u grahu?
Ako ste ikada otkrili žiške u svojoj kuhinji i zabrinuti ste da ste možda slučajno pojeli jednog ili nekoliko njih, možda se pitate jesu li štetni za jelo. Žišci nisu otrovni za ljude i nećete doživjeti nikakvu bolest ili negativne nuspojave ako ih progutate. Bilo koja hrana koja je zaražena žišcima također je potpuno sigurna za jelo, iako ljudi prirodno mogu biti nezadovoljni tom idejom, zbog čega se većina hrane sa žišcima baca. Iako je potrebno baciti vreće s brašnom ili zobi ako u njima otkrijete žiške, zapravo je moguće spasiti neke namirnice zaražene žišcima, poput graha.
Iako se žižak u grahu smije jesti, najbolje ih je ukloniti. Grah jednostavno namočite u vodu. Svi žišci koji žive u grahu isplivat će na vrh vode i mogu se lako uloviti. Grah će tada ostati bez žižaka i biti potpuno siguran za jelo.