Sushi je japansko jelo koje se sastoji od oblikovane kuglice kisele riže za sushi s dodacima poput sirovog ili kuhano ribljeg mesa, povrća i drugih sastojaka, a potom se služi uz umak za sushi i wasabi. No, koji su sastojci za sushi?
Prvi i osnovni sastojak za sushi je riža za sushi. Ova riža se posebno obrađuje i kuha se s posebnom smjesom octa, šećera i soli kako bi se dobila kiselkasta aroma i ljepljivost, što je neophodno za pripremu sushija. Još jedan sastojak za sushi je morksa trava, odnosno nori. Nori nije neophodan, ali se često koristi kao omotač oko sushija. Daje poseban okus i hrskavost. Riba ili neki drugi morski plodovi su još jedan sastojak za sushi. Sushi je poznat po svježoj ribi poput lososa, tune, hobotnice, škampi, itd. Riblje meso se može koristiti i termički obrađeno. Za veganske varijante, kao sastojak za sushi može se koristiti razno povrće poput krastavaca, mrkve, avokada, paprike, špinata, itd. Wasabi i soja umak također su popularni sastojci za sushi, ali ove umake možete zamijeniti drugim umacima po vlastitom izboru.