Što je kuhanje na lešo? Kako se priprema brokula na lešo?
Kuhanje na lešo je tehnika pripreme hrane koja se temelji na blagom i nježnom kuhanju u vodi, često bez dodavanja ulja ili masnoća. Ova metoda omogućuje nam da zadržimo prirodne okuse i hranjive tvari namirnica, što rezultira ukusnim i nutritivno bogatim obrocima. Jedna od najboljih namirnica za pripremanje na lešo je brokula. Osim što je ukusna, brokula je prepuna vitamina, minerala i vlakana, što je čini izvrsnim izborom za uravnoteženu prehranu.
Sastojci za brokulu na lešo su:
500 grama brokule
600 ml vode šalice vode
1 žličica soli
Sok od pola limuna
1 žlica maslinovog ulja
Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Kada želite pripremiti ovaj recept za brokulu na lešo najprije operite i očistite brokulu te je razdvojite na manje cvjetiće. U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i smanjite temperaturu tako da voda lagano vri. Stavite cvjetiće brokule u lagano ključajuću vodu i kuhajte 2-3 minute, dok ne postanu svijetlozelene boje i postanu blago hrskavi.
Pažljivo ocijedite brokulu u cjedilu i prebacite je u zdjelu s ledom i hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Nakon što se brokula ohladi, ocijedite je i stavite je na tanjur. Pokapajte sokom limuna i maslinovim uljem. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite brokulu na lešo kao hranjiv prilog uz vaš glavni obrok. Dobar tek!