Mnogi kuhari izbjegavaju pripremu lignji zbog zloglasne gumenaste teksture, no tajna savršenih lignji leži u brzini i temperaturi kuhanja. Lignje se moraju brzo kuhati na jakoj vatri ili polako kako bi se postigla odgovarajuća tekstura.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusan recept za smrznute lignje su:
- 500 grama očišćenih lignji
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 1/4 žličice soli
- 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
- Kriške limuna
Prvo što trebate učiniti kada pripremate ovaj recept za smrznute lignje je pripremiti vatru za roštilj. Dok se roštilj zagrijava, lignje isperite hladnom tekućom vodom i osušite papirnatim ručnicima.
Tijelo lignje zarežite po dužini s jedne strane i ravno otvorite. Prepolovite pipke ako su preveliki. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Dodajte tijela i pipke lignje u zdjelu, miješajući da se ravnomjerno prekriju. Tijela lignji uzdužno navucite na čačkalice za ražnjiće. Navucite pipke na zasebne čačkalice. Lignje pecite na roštilju, okrećući jednom, dok ne postanu prozirne, oko 2 minute. Skinite lignje s ražnjića i složite ih na pladanj.
Ovaj recept za smrznute lignje je gotov i lignje su spremne za posluživanje. Lignje pospite peršinom i poslužite s kriškama limuna.