Smokve za zimnicu samo su jedan od načina kako možete čuvati smokve tijekom zimskih mjeseci. Kako pripremiti smokve za zimnicu?
Za pripremu smokava za zimnicu potrebno vam je:
- kilogram i pol smokvi
- šećer
- rakija
Smokve za zimnicu priprema:
Smokve najprije operite tako da ih umočite u zdjelu s hladnom vodom, ali nemojte previše namakati. Nakon toga složite ih u jednom sloju na kuhinjski ručnik. Pospite 3/4 šalice šećera ravnomjerno u široki lonac. Na vrh stavite smokve, a zatim pospite s još 3/4 šalice šećera. Pokrijte i čuvajte u hladnjaku najmanje 12 sati i do 2 dana.
Nakon dva dana nastavite pripremati smokve za zimnicu. Lonac stavite na laganu vatru, otklopljen, i pustite da se smokve kuhaju. Djelomično poklopite i pirjajte 10 minuta, pa sklonite s vatre. Pokrijte i ostavite da odstoji još 4 sata. Ponovite korak 2 puta, smokve bi trebale postati prozirne u završnoj fazi kuhanja.
Vruće smokve pažljivo žlicom sipajte u vruće sterilizirane staklenke za konzerviranje. Zakuhajte sirup u kojem su se kuhale smokve, skidajući sadržaj koji ispliva na površinu. Isključite toplinu te umiješajte rakiju. Voće prelijte vrućim sirupom. Zatvorite i kuhajte u kupelji s vrućom vodom 10 minuta.
Vaše smokve za zimnicu su gotove i čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu do godine dana.