Slani inćuni mogu se pripremiti i u mnogim jelima, jedno od zanimljivijih i vrlo ukusnih jela sa slanim inćunina je janjetina sa inćunima i ružmarinom.
Inćuni su omiljeni rimski okus kad je riječ o aromama i pravi su pobjednici u pečenju, dajući sporo kuhanom mesu dubinu i slanost.
Sastojci za janjetinu s inćunima i ružmarinom
- 2 kg janjetine
- Sol i crni papar
- 2-3 žlice brašna, za premazivanje
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 grančice ružmarina, sitno nasjeckane
- 1 grančica kadulje
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 4 fileta inćuna, konzervirana u ulju
- 50 ml bijelog vinskog octa
- 200 ml vrele vode
Upute za pripremu inćuna:
Janjetinu začinite i pobrašnite sa svih strana. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj posudi (lonceu) s poklopcem. Pržite komade janjetine do zlatne boje, često okrećući. Janjetinu izvadite i ocijedite na kuhinjskom papiru. Bacite ulje i obrišite posudu. Začinsko bilje, češnjak i inćune usitnite zajedno na dasci.
Zagrijte preostalo ulje i kratko popržite inćune, začinsko bilje i češnjak. Vratite janjetinu u jelo i promiješajte. Dodajte ocat i vruću vodu. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 1 sat ili dok se meso ne skuha. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Izvadite janjetinu iz lonca i stavite na tepsiju. Pecite u pećnici 10-15 minuta, dok ne porumeni. U međuvremenu zagrijte umak koji je ostao u loncu i dodajte još začina po potrebi. Ako nema dovoljno umaka, dodajte malo vode ili, ako je dosta vodenast, prokuhajte da se reducira. Izvadite meso iz pećnice i prebacite u posudu za posluživanje. Prelijte umakom i poslužite s kašom od graha ili s njokima od krumpira i malo naribanog parmezana.