Postoje različite varijante pripreme sarme. Kako napraviti sarmu? Baza svake sarme je mljeveno meso i kiseli kupus, ostali sastojci se mogu razlikovati od recepta do recepta, ali na kraju uvijek dobivamo ukusno jelo.
Sarma sastojci:
- velika glavica kiselog kupusa
- 20 dkg mljevene junetine
- 80 dkg mljevene svinjetine
- 2 glavice luka
- žličica slatke mljevene paprike
- 10 dkg pancete
- 3 češnja češnjaka
- 15 dkg riže
- 5 dkg brašna
- peršin
- jaje
- ulje
- sol
- papar
Sarma priprema:
Luk stavite pirjate i dodajte češnjak. Meso začinite sa soli i paprom i dodajte rižu. ZAtim, pancetu, crvenu papriku, jaje i prstohvat peršina.
U smjesu na kraju dodajte prženi luk i češnjak.
Odvojite listove kupusa, preostali dio narežite na trake.
NA dno posude u kojoj ćete kuhati sarmu stavite narezani kupus. U listove kupusa stavljajte nadjev od mesa i zarolajte. Slažite sarmu do sarme i na red sarmi složite red rezanog kiselog kupusa.
Stavite na vrh suho meso i crvenu papriku, ulijte vode da prekrije sastojte i kuhate oko dva i pol sata.
Na kraju radite zapršku tako da na malo ulja prepržite brašno i na kraju dodate crvenu papriku uz stalno miješanje. Dodajte hladne vode i pire od rajčice i kuhajte kratko. Zapršku prelijte preko sarme i neka još kuha 10 minuta.
Sarma je gotova i možete je poslužiti.