Tikvice se najčešće poslužuju kuhane, ali možemo ih pronaći i sirove u umacima ili čak spiralizirane za izradu rezanaca s niskim udjelom ugljikohidrata. Sirove ili kuhane, tikvice su podcijenjeno voće koje ima ozbiljne nutritivne vrijednosti. Sigurno ih je jesti sirove i čak bi mogle pomoći u očuvanju hranjivih tvari koje bi se inače izgubile u procesu kuhanja.
Ovdje pogledajte kako se priprema salata od sirovih tikvica.
Sastojci potrebni za salatu od sirovih tikvica:
- sirove tikvice
- 3 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršina, metvice, vlasca, kopra ili kombinacije
Priprema salate od sirovih tikvica:
Tikvu narežite što tanje možete. Pospite solju, po mogućnosti košer soli, i ostavite 15 do 30 minuta. Isperite i ocijedite na papirnatim ručnicima.
Pomiješajte limunov sok, češnjak i maslinovo ulje. Pomiješajte s tikvicama. Posolite i popaprite. Pokrijte i stavite u hladnjak na četiri do šest sati.
Izvadite iz hladnjaka i izvadite režanj češnjaka. Dodajte svježe začinsko bilje i promiješajte. Kušajte, prilagodite začine i poslužite salatu od sirovih tikvica.