" /> " /> " />
Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Što krava daje? - čizkejk! /

Rustikalna iznutra, izvana nježna kao pahuljica - torta od sira!

Slavna američka slastica u mom slučaju nema veze s Amerikom. To je kolač koji je 80-ih bio popularan u našim krajevima. Ja sam bila dijete i totalno luda za biskvitom od keksa 'bez kojih kuća nije dom"

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Sastojci za biskvit

150 grama keksa

110 grama maslaca

dvije žlice šećera

Sastojci za kremu

3 jaja

pola kilograma svježeg sira

120 grama šećera

korica limuna i sok od pola limuna

Preljev

2 kisela vrhnja

2 vanilin šećera

Postupak

Prije nego što prionete poslu, maslac, jaja i sir izvadite iz hladnjaka i ostavite da dostignu sobnu temperaturu. Većina kolača, osobito ona od tijesta, vole ovakav "tretman", a i vašim prstićima će biti ugodnije raditi s nečim što nije ledeno.

Pećnicu zagrijte na 175 Celzijevih stupnjeva.

Usitnite kekse. Ja ih stavim u krpu pa preko njih nekoliko puta prijeđem valjkom (ako nemate valjak, poslužit će i staklena boca). 

Ne morate biti prerevni pa kekse pretvoriti u prah. Neka ostanu komadići. Sada ih stavite u posudu, dodajte tri žlice šećera i maslac pa sve skupa gnječite rukama dok se maslac ne otopi.

Kalup namastite i u njega utisnite kekse.. Stavite u pećnicu na 5-10 minuta.

U međuvremenu izmutite jaja sa sirom, šećerom, sokom od limuna i limunovom koricom pa izlijte na biskvit od keksa.

Pecite 20 minuta, ugasite potom pećnicu i ostavite kolač u njoj još 45 minuta. Ne otvarajte pećnicu. 

Dok se kolač "odmara" vi počistite kuhinju i kratko izmutite dva kisela vrhnja s dva vanilin šećera. Ne morate ih mutiti miskerom, dovoljno će biti izmiješati žlicom. Smjesu izlijte na kolač i upalite pećnicu ponovno na 175 Celzijevih stupnjeva i pecite još 5-10 minuta pa ugasite.

Odškrinite vrata pećnice i ostavite kolač u njoj da se ohladi. Nemojte se prestrašiti ako je vrhnje u tekućem stanju. Stisnut će se kad se ohladi. 

Kolač potom prebacite u hladnjak ili poslužite odmah. Većina će se složiti da je bolji idući dan, dobro ohlađen. 

P.S. Ako želite laganiju i prozračniju teksturu kreme, posebno izmutite bjelanjke pa ih umiješajte u smjesu te dodajte jedan sirni namaz od 100 grama. No, vidjet ćete da to nije potrebno i da je cheesecake odličan kad ne rastavljate "što Bog sjedini", u ovom slučaju to je jaje, i ne dodajete nikakve namaze.

Ako ga budete pekli u okruglom kalupu, zvat ćete ga torta i on će zaista zasluženo nositi taj naziv jer će izgledati elegantno, osobito ako mu nataknete 'štiklu', odnosno poslužite ga na stalku za torte. 

Uslast!

Ostale slastice

Kada bi hodali modnom pistom, čupavci bi bili totalna ekstravagancija: ljepotani u čokoladno-kokosnim bundicama

Jedni ih zovu cimet rolice, a drugi pužići s cimetom - kako god da se zvali sigurni smo da će razveseliti vašu obitelj i prijatelje

Uživajte u plodovima jeseni: fantastični domaći keksići od bundeve i čokolade

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike