Kada pripremate ručak s mljevenim mesom, možete pustiti mašti na volju i pripremiti svakakve kombinacije.
Sastojci za ručak sa mljevenim mesom:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 1 celer
- 1 mrkva
- 600 g mljevenog mesa
- 3 žlice pirea od rajčice
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice svježeg lišća timijana
- 150 ml crnog vina
- 500 ml goveđeg temeljca
- 400 g špageta
- 50 g ribanog parmezana
Ručak sa mljevenim mesom priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte luk, celer i mrkvu. Pržite na srednjoj vatri desetak minuta, povremeno miješajući, dok sastojci ne omekšaju.
U sljedećem koraku pripreme ručka s mljevenim mesom, umiješajte mljeveno meso i kuhajte, razbijajući grudvice mesa drvenom kuhačom, dok ne porumeni.
Dodajte pire od rajčice, češnjak i majčinu dušicu te kuhajte još dvije minute. Ulijte vino, ako ga koristite, i pojačajte vatru da većina alkohola ispari. Smanjite vatru, umiješajte temeljac i začinite. Pokrijte poklopcem koji čvrsto prianja i ostavite lagano kuhati sat vremena dok meso ne omekša i umak se zgusne.
Skinite poklopac i nastavite kuhati 15 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Sačuvajte šalicu vode od kuhanja, zatim ocijedite špagete i dodajte u ragu s parmezanom.
Dobro promiješajte i dodajte malo vode za tjesteninu kako bi umak prekrio špagete. Ručak s mljevenim mesom poslužite uz salatu.