Ovaj rižoto sa šparogama zasitno je glavno jelo. Rižoto sa šparogama sadrži sve što je potrebno za jedan kvalitetan ručak.
Sastojci za rižoto sa šparogama:
- 3-4 šalice juhe od povrća ili temeljca
- 1 hrpa šparoga
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mljevena ljutika
- 1 stabljika celera, mljevena
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 šalica riže nekuhane
- 1/2 šalice bijelog vina ili pileće juhe
- 1/4 šalice naribanog parmezana
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica limunovog soka po želji
- korica limuna po želji
- sol i papar po ukusu
Upute za izradu rižota sa šparogama:
Za početak pripreme rižota sa šparogama stavite juhu u srednji lonac i zakuhajte. Odrežite krajeve šparoga i narežite ih na komade. U kipuću juhu dodajte šparoge i kuhajte oko 3 minute. Cjediljkom prebacite šparoge u zdjelu i smanjite vatru ispod juhe da lagano kuha. Držite na toplom sve vrijeme dok pravite rižoto.
Na srednje jakoj vatri pokapajte maslinovo ulje u drugu posudu. Pirjajte ljutiku i celer oko 5-7 minuta. Dodajte mljeveni češnjak i pirjajte još oko 30 sekundi. Dodajte rižu kako biste pripremili rižoto sa
šparogama.
Nastavite miješati ovu mješavinu riže (često) oko 4-5 minuta. Dodajte vino (ili juhu) i neprestano miješajte dok se gotovo sve ne upije. To bi trebalo trajati 30-60 sekundi. U smjesu od riže umiješajte kutlaču vruće juhe. Miješajte dok se juha ne upije.
Dodajte kuhane šparoge i miješajte dok se sva juha ne upije. Maknite s vatre i umiješajte sir i maslac. Dodajte koricu limuna i limunov sok. Poslužite rižoto sa šparogama odmah u toplim posudama s dodatnim parmezanom (po želji).