Rižoto s tikvicama je savršen kao lagano glavno jelo ili kao predjelo. Kako pripremiti rižoto s tikvicama?
Kako biste pripremili rižoto s tikvicama trebat ćete sljedeće sastojke:
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice maslaca
- 2 šalice riže
- 1 šalica bijelog vina
- 5 temeljca
- 3 srednje tikvice
- 1/3 šalice parmezana
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog crnog papra
- 2 žlice svježeg peršina ili drugog začinskog bilja
Upute za pripremu rižota s tikvicama:
Zakuhajte temeljac, ostavite na najnižoj vatri tijekom cijelog procesa kuhanja. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Zagrijte 1 žlicu maslaca u velikoj posudi. Kuhajte nasjeckano povrće oko 2 minute.
Umiješajte rižu dok se ne obloži maslacem i kuhajte, često miješajući, oko 3-4 minute dok riža ne postane prozirna. Dodajte bijelo vino i miješajte oko 2 minute dok potpuno ne ispari. Počnite dodavati temeljac miješajući često, ali nježno. Sljedeću šalicu tekućine dodajte tek kada se prethodna potpuno upije. Kuhajte rižu do al dente, oko 25 minuta.
Dok se riža za rižoto s tikvicama kuha, naribajte tikvice. Otopite 1 žlicu maslaca u velikoj tavi i kuhajte tikvice 2-3 minute, često miješajući, dok ne postanu zlatne i tek malo mekše. Maknite s vatre.
Nakon što je rižoto gotov, dodajte tikvice i lagano zagrijavajte još 2-3 minute. Dodajte parmezan, 1 žlicu maslaca, sol i papar po ukusu. Miješajte da se sir i maslac rastope. Rižoto s tikvicama treba biti sjajan i kremast.