U ovom članku prikazati ćemo recept za rižoto od heljde sa porilukom i gljivama. Heljda se jako dobro slaže sa slanim gljivama i porilukom koji se kuhaju na maslacu i crnom vinu. Također se izvrsno slaže sa prilogom šunke. Sastojci potrebni za rižoto od heljde su 2 žlice maslaca, 450 grama narezanih gljiva, sol, 2 poriluka koja su prepolovljena po dužini i narezana na polukrugove, 1 veliki češnjak, 1 šalica heljdine krupice, pola šalice crnog vina, 3 šalice zagrijane juhe od povrća, pola šalice naribanog parmezana te peršin za ukrašavanje.
Kako bi pripremili rižoto od heljde sa porilukom i gljivama zagrijte 1 žlicu maslaca u tavi na srednje niskoj temperaturi. Kad se maslac otopi, dodajte gljive i prstohvat soli. Bacite gljive u maslac. Pustite da se prži oko 10 minuta, dok gljive ne ispuste svu tekućinu i dok ne ispari. Prebacite na tanjur i ostavite sa strane. U lonac dodajte drugu žlicu maslaca. Kad se otopi, dodajte poriluk i kuhajte, povremeno miješajući oko 10 minuta dok ne omekša i počne dobivati smeđu boju. U lonac dodajte češnjak i heljdinu krupicu. Pustite da se kuha tako da češnjak postane mirisan, a heljda "prepeče", oko 1-2 minute. Dodajte vino u lonac, promiješajte i pustite da se kuha dok se potpuno ne upije. U ovom trenutku lagano u juhu od povrća dodajte oko pola šalice juhe odjednom, držeći smjesu na laganoj vatri. Kad heljda počne apsorbirati tekućinu, dodajte još juhe u lonac dok ne potrošite sve 3 šalice, a heljda ju potpuno ne upije. Heljda bi u ovom trenutku trebala biti nježna. Ugasite vatru, dodajte gljive i parmezan u lonac i promiješajte da se sjedini. Poslužite s peršinom i dodatnim parmezanom.
Ovaj ukusan recept za rižoto od heljde sa porilukom i gljivama je gotov i spreman za poslužiti. Dobar tek!