Rečenica koja se često pojavljuje u receptima: reducirajte juhu za pola, smanjite tekućinu za 1/3 itd. Ali što to znači i kako to učiniti? Evo sve što trebate znati o reduciranju juhe ili bilo koje druge tekućine. Reduciranje juhe od sada će biti najlakši dio kuhanja.
U kuhinji se izraz "redukcija" odnosi na tehniku koja daje zgusnutu tekućinu intenzivnog okusa jednostavnim kuhanjem. Bilo da se radi o juhi ili umaku, brzo kuhanjem tekućina se pretvara u paru i izlazi iz posude, smanjujući svoj izvorni volumen. Ključ ove tehnike je da nikad ne pokrijete posudu za kuhanje, stoga sklonite poklopce od lonca. Ako pokrijete tavu, para će se zadržati unutra i redukcija će trajati jako dugo. Saznajte kako pravilno obaviti reduciranje juhe.
Kako ćete znati reducirate li ispravno? Pa ako vaše upute nalažu da smanjite za pola ili 1/3, savjet je da zabilježite gdje se tekućina trenutno nalazi u unutrašnjosti vašeg lonca. Nakon što započne vrenje, tekućina će se spustiti (to je redukcijski dio), obično ostavljajući liniju taloga koja kruži unutrašnjost vašeg lonca. Ovo je dobar pokazatelj da kažete jeste li na svom cilju ili biste trebali nastaviti kuhati.