Francuski modni dizajner Christian Dior je, osim po modnoj kući "Dior", poznat i po hrani koju je obožavao. Osim što je bio svjetska modna ikona, bio je i pravi gurman u srcu.
Pompadour torta jednostavna je za pripremu, a istovremeno izgleda impresivno, što je čini savršenim izborom za posebne prigode.
Recept za Pompadour tortu
Pompadour torta savršeno balansira teksture, s kremastim i hrskavim elementima, pružajući jedinstveno i nezaboravno iskustvo svakom zalogaju.
Sastojci:
- 250 g čokolade
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 žlica brašna
- 30 g maslaca
Priprema:
Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i maslac, pa ih ostavite na toplom štednjaku. Promiješajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim maslacem, jajima i brašnom. Dobivenu smjesu izlijte u kalup namazan maslacem i pecite 40 do 45 minuta na 180 Celzijeva stupnjeva. Kada kolač izvadite iz pećnice ostavite ga da se ohladi pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite sljedeći dan, pomiješano s kremom.
Pompadour torta
Krema:
- 6 žumanjaka
- 1/2 l mlijeka
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 1 štapić vanilije
Priprema:
Pomiješajte žumanjke, šećer i sol, a u loncu zakuhajte mlijeko u koje ste dodali štapić vanilije. Mlijeko lagano ulijevajte u smjesu od žumanjaka uz stalno miješanje. Zatim uzmite lonac i kuhajte kremu na laganoj vatri pazeći da ne zakipi, nego da se samo zgusne. Nakon toga ga prelijte u drugu posudu i stavite u posudu u koju ste dodali kockice leda te još malo mutite dok ne postane pjenasto i svijetlo. Na kraju kremu ostavite preko noći u hladnjaku, piše Tatler.
POGLEDAJTE VIDEO: Mentol torta: desert za prste polizati