Ovaj recept za kremasti umak od šampinjona je bogat umak nevjerojatnog okusa, savršen za dodavanje tjestenini uz malo svježeg ribanog parmezana ili ga možete koristite kao umak za piletinu, svinjetinu ili odreske. Uz brokulu i rižu, kremasti umak od šampinjona je izvrstan obrok. Sastojci za kremasti umak od šampinjona su:
- 150 grama šampinjona
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žličice maslaca
- 3 do 4 žlice sitno nasjeckane ljutike
- 1 režanj češnjaka, samljeven
- 350 ml vrhnja za kuhanje
- Sol i papar, po ukusu
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Kada pripremate kremasti umak od šampinjona najprije narežite šampinjone na ploške. Zatim zagrijte maslac i maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i kuhajte uz miješanje dok ljutika ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte uz miješanje 1 minutu. Dodajte šampinjone i malo vode u tavu i pirjajte uz povremeno miješanje dok tekućina gotovo ne ispari, oko 1 do 2 minute. Dodajte vrhnje u tavu i nastavite pirjati oko 4 do 5 minuta, ili dok se krema ne reducira i zgusne. Kušajte i dodajte sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu. Umiješajte peršin i poslužite kremasti umak od šampinjona uz glavno jelo po izboru. Dobar tek!