Majoneza je popularan umak koji se sastoji od ulja, jaja, octa i ostalih začina. Ovaj kremasti umak može se koristiti za preljeve za salate, sendviče, hamburgere i druge jela. Za razliku od kupovne majoneze, domaća majoneza je puno zdravija i može se pripremiti kod kuće s nekoliko sastojaka.
Sastojci potrebni da se pripremi domaća majoneza su:
- 2 žumanjka
- 1 žlica senfa
- 1 žlica octa
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice šećera
- 1/2 šalice ulja
Kako biste pripremili domaću majonezu najprije u maloj zdjeli, pomiješajte žumanjke, senf, ocat, sol i šećer dok se sastojci ne sjedine. Postupno dodajte ulje u smjesu, miješajući neprestano dok se ne dobije kremasta tekstura.
Ako se majoneza čini previše gusta, dodajte malo vode ili octa kako biste postigli željenu teksturu. Prebacite majonezu u posudu za posluživanje i pustite da se ohladi u hladnjaku prije posluživanja. Ovaj recept za majonezu već je gotov. Domaća majoneza može se lako prilagoditi prema vašim osobnim ukusima, tako da možete eksperimentirati s različitim vrstama octa, senfa i začina kako biste dobili željeni okus.