Kako napraviti najbolje lepinje?
Lepinja je vrsta somuna popularna u istočnoj Europi. Tekstura lepinje je lagana, ali još uvijek dovoljno čvrsta da izvrsno paše uz ćevape. Za lepinje je potrebno malo vremena i koraka da se dignu, ali se slažu sa samo nekoliko sastojaka.
Sastojci potrebni da se pripremi recept za lepinje su:180 ml mlake vode
vrećica suhog kvasca
500 grama brašna
1 žličica šećera
1 žličica soli
180 ml mlakog mlijeka
30 ml suncokretovog ulja
Kako biste pripremili ovaj recept za lepinje, najprije u manjoj zdjelici pospite kvasac mlakom vodom. Kratko promiješajte da se sjedini, zatim ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne postane pjenasto, 5-10 minuta. U zdjeli pjenasto izmiksajte brašno, šećer i sol. Polako umiješajte kvasac s vodom, mlijekom i uljem da se sjedini tijesto. Na lagano pobrašnjenoj površini mijesite tijesto dok ne postane mekano i elastično. Stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 45 minuta do 1 sat.
Izbušite tijesto, zatim ga pokrijte i ostavite da odstoji 45 minuta do 1 sat. Zagrijte pećnicu na 250˚C. 2 pleha malo namažite uljem. Na lagano pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u glatku kuglu. Pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta.
Rukama pritisnite svaku kuglicu u spljošteni okrugli disk. Prebacite u pripremljene limove za pečenje i pokrijte. Ostavite da se odmori još 15 minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 8-12 minuta. Izvadite iz pećnice. Vrhove odmah poprskajte vodom i umotajte u ručnik. Tako će kruh ostati mekan. Ovaj recept za lepinje već je gotov i lepinje su spremne za posluživanje. Dobar tek!
403 Forbidden