Tradicionalna kuhinja / Recept za klasičnu pitu od špinata

Image
Foto: Pixabay

Tražite inspiraciju za sljedeći obrok? Domaća pita od špinata je odličan izbor! Saznajte kako se priprema tradicionalna pita od špinata.

3.8.2023.
10:52
Pixabay
VOYO logo

Pita od špinata je tradicionalno jelo koje oduševljava svojom sočnošću i bogatim okusom špinata. Ova ukusna poslastica nije samo laka za pripremiti, već i izuzetno hranjiva jer je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima.

Sastojci za pitu od špinata su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g svježeg špinata
  • 200 g feta sira
  • 3 jaja
  • 200ml kiselog vrhnja
  • 100ml maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • Sol i papar, po ukusu
  • 6 listova tankog lisnatog tijesta

Kada želite pripremiti pitu od špinata najprije operite i sitno nasjeckajte svježi špinat, a zatim ga kratko prokuhajte i ocijedite. U velikoj posudi pomiješajte špinat, feta sir, jaja, kiselo vrhnje i maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te začinite solju i paprom po ukusu. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pripremite pravokutni kalup za pečenje i premažite ga maslacem ili stavite papir za pečenje kako biste spriječili da se pita zalijepi.

Stavite tri lista lisnatog tijesta na dno kalupa, premažite ih s malo maslinovog ulja, a zatim rasporedite polovicu smjese od špinata preko tijesta. Ponovite postupak s još tri lista tijesta i preostalom smjesom od špinata. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa. Pita od špinata već je gotova. Poslužite ovu aromatičnu pitu od špinata toplu, uz svježu salatu ili jogurt. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo