Recept za bliskoistočni umak od bijelog luka i peršina
Umak od bijelog luka i peršina je bliskoistočni umak koji je savršen za meso, povrće i plodove mora. Još je bolji na sendvičima ili kebabima. Jednostavna kombinacija limunovog soka, češnjaka i peršina daje orašasti, svježi okus gotovo svakom jelu. Sastojci za umak od bijelog luka i peršina su:
240 ml tahinija, kupovnog ili domaćeg
2 češnja bijelog luka, zgnječena
180 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
1/2 žličice soli
2 žlice vode
1/2 žličice sitno nasjeckanog peršina
Kada pripremate ovaj umak od bijelog luka i peršina najprije u blenderu pomiješajte tahini, češnjak, limunov sok i sol. Pulsrajte, dodavajući vodu dok sjedinjujete sastojke. Miješajte dok ne nastane glatki umak. Izvadite umak iz blendera i prebacite u malu zdjelu te umiješajte peršin. Poslužite umak od bijelog luka i peršina odmah ili čuvajte u hladnjaku do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi.