Špijunka u Drugom svjetskom ratu, prva žena koju je Američki kulinarski institut prihvatio i američka zvijezda francuske kuhinje - sve je to Julia Child. No, mnogi je pamte upravo po njenom savršenom receptu za krumpir salatu.
Child je od salate napravila matematiku, a ekscentrični karakter vinuo je njene recepte u sam vrh gastronomije, u kojoj su tada dominirali muškarcima.
Američke su se obiteljske večeri, zahvaljujući njoj, transfomirale i objeručke prihvatile elemente francuske kuhinje u koju je Child bila zaljubljena. Međutim, bez obzira na Coq au Vin odnosno piletinu u vinu ili posebni pileći ragu, Julia Child itekako je znala baratati američkim blagom - krumpirom.
A sada ćete i vi naučiti.
Za poznatu krumpir salatu po uzoru na Juliu Child trebat će vam:
- 600 grama kuhanih krumpira
- 2 žlice mljevenog luka srebrenca
- sol i bijeli papar
- 50 ml kokošjeg temeljca
- 1,5 žlica vinskog octa
- sjeckani peršin
- 3 žlice maslinovog ulja
Ogulite krumpire, a Child je tvrdila da ih morate prerezati po dužini, ako su okrugli i debeljuškasti.Kako ih gulite tako ih stavljajte u posudu s vodom kako bi izbjegli obezbojenje. Najbolje ih je staviti kuhati unutar pola sata kako krumpiri ne bi posivili.
Stavite ih u lonac s vodom i dodajte sol te pustite da krčka, dok ne postanu lagano mekši, a redovito ih provjeravajte.
Julia je i sama govorila: "Nedovoljno kuhani krumpiri su zastrašujući, a pretjerano kuhani krumpirići će se raspasti."
Kada su kuhani, bacite vodu ili je iskoristite za kuhanje juhe, a Child je to posebno voljela raditi. Krumpire pokrije i pustite ih da otvrdnu na 3 do 4 minute, ali nikako više od 5.
Zatim otkrijte krumpire i začinitite ih, a najbitnije je da to napravite dok su topli kako bi se okusi stopili. Prebacite ih u veću posudu i dodajte bijeli luk, vinski ocat, sjeckani peršin i pustite da se natope 10 minuta, a promiješajte ih nekoliko puta.
Na kraju dodajte još začina i malo ulja po želji te pustite salatu da odstoji pola sata prije serviranja.
Pročitajte još:
- Zlatni savjeti za savršeno kuhanu tjesteninu!
- Pesto genovese: jednostavan za napraviti, jako zdrav za pojesti i savršen za ljetne vrućine
- Savršena kombinacija i zdrava poslastica: dinja, avokado, orasi i med
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!