Likeri i rakije alkoholna su pića koja se najčešće piju prije jela kao aperitiv. Likeri su za razliku od rakije slađi, ali koja je osnovna razlika između likera i rakije.
Osnovna razlika između likera i rakije je postotak alkohola. Rakija ima 30-40% alkohola, a liker samo 18-20%.
Likeri koriste rakiju kao bazu. To je obično lozovača jer ima najneutralniji okus od svih rakija. Priprema likera je jednostavna, dovoljna vam je staklenka, voće, šećer i rakija. Stavite u staklenku voće prema izboru, pospijte sa šećerom i ulijte rakiju. Zaklopite i ostavite na toplo mjesto, najbolje je na sunce. Nakom mjesec do dva procijedite i liker ulijte u staklene boce.
Postoje likeri od oraha, višanja, rogača, meda, borovnica... S obzirom da se likeri rade na bazi rakije imaju veliki postotak alkohola, ali znatno manji nego rakija.
Glavna razlika između likera i rakije je u postotku alkohola.