Umak od mrkve je nevjerojatno gust i kremast. Pikantan je, s daškom prirodne slatkoće od mrkve. Umak od mrkve možete koristiti kao umak za tjesteninu, ali odlično ide i preliven preko piletine, ribe, krumpira, riže ili bilo kojeg povrća.
Sastojci za recept za umak od mrkve su:
- 2 žlice maslaca, posoljenog
- 120 grama luka
- 1 mljeveni češanj češnjaka
- 2 srednje mrkve, oguljene i narezane na kockice
- ½ žličice sušenog origana
- 1 žlica brašna
- 120 ml umaka od rajčice
- 240 ml povrtnog temeljca
- sol i papar, po ukusu
Kada pripremate umak od mrkve najprije ogulite i narežite mrkvu i luk na kockice. Nasjeckajte češnjak. Zagrijte srednji lonac na srednje niskoj temperaturi. Dodajte maslac da se otopi. Zatim dodajte mrkvu, luk i češnjak i pojačajte vatru na srednje jaku. Promiješajte i kuhajte 4-5 minuta dok luk ne postane proziran. Dodajte sušeni origano i brašno te pomiješajte da se sjedini. Zatim dodajte umak od rajčice i juhu. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na najslabiju i kuhajte poklopljeno 10-15 minuta dok mrkva ne omekša. Prebacite umak u blender, miksajte umak dok ne postane glatko. Umak od mrkve već je gotov i spreman je za posluživanje. Dobar tek!