Sushi je tradicionalno japansko jelo koje se sastoji od riže za sushi i različitih sastojaka kao što su sirovo riba, povrće ili jaja. Uz rižu, ključan element sushi-a je i preljev koji se koristi za dodatni okus i aromu. Ovisno o preferencijama, preljevi se mogu razlikovati od umaka od soje, umaka od ribe, do začinjenih umaka poput wasabija ili garija. No, kada želite pripremiti domaći preljev za sushi potrebno vam je:
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice šećera
- 1 žličica soli
Kada pripremate domaći preljev za sushi najprije u manjoj zdjeli pomiješajte rižin ocat, šećer i sol. Dobro promiješajte dok se šećer i sol ne otopi. Stavite smjesu na štednjak na srednju vatru i zagrijavajte dok se smjesa ne zgusne i postane ljepljiva, što bi trebalo trajati oko 5 minuta. Maknite smjesu s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što je koristite za sushi. Ovaj jednostavan preljev možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem drugih sastojaka poput ribljeg umaka, wasabija ili svježeg đumbira.