Savršen slatki i slani umak sa 5 sastojaka od češnjaka s daškom limuna postat će vam novi omiljeni način za pripremu lososa. Priprema lososa na ovaj način gotova je za svega 20 minuta, a rezultat je savršeno pečeni losos u ukusnom umaku. Kako se priprema losos?
Sastojci potrebni za pripremu lososa sa medom i češnjakom:
- 4 fileta lososa
- 1/2 žličice paprike
- 2 žlice maslaca
- 4 češnja češnjaka
- 4 žlice meda
- 1 žlica vode
- 2 žličice sojinog umaka
- 1 žlica svježe cijeđenog soka od limuna
- limuna
- sol i papar
Priprema lososa započinje zagrijavanjem pećnice. Postavite rešetku pećnice na sredinu svoje pećnice. Zagrijte pećnicu na postavke pečenja na srednjoj vatri. Losos začinite solju, paprom i paprikom i stavite sa strane. Zagrijte maslac u tavi na srednje jakoj vatri dok se ne otopi. Dodajte češnjak i pirjajte oko minutu, dok ne zamiriše. Ulijte med, vodu i soja sos te pustite da se okusi zagrije i sjedine. Dodajte sok od limuna i sve zajedno dobro promiješajte da se svi okusi sjedine.
Kada je umak za lososa gotov, vrijeme je da se pripremi losos. Dodajte odreske lososa u umak u tavi i pecite svaki file 3-4 minute ili dok ne porumeni, dok vrhove podlijevate sokom iz tave. Začinite solju i paprom. Međutim, priprema lososa još nije gotova. Još jednom premažite lososa umakom pa stavite tavu u pećnicu da se peče još 5-6 minuta, odnosno dok se vrhovi lososa lijepo ne pouglje, a losos pečen po vašoj želji. Priprema lososa sa medom i češnjakom već je gotova i losos je spreman za posluživanje. Dobar tek!