Ljeto je sezona raznolikog i sočnog voća, a jedna od omiljenih poslastica koju možete pripremiti je prhka pita od trešanja. Ova ukusna i osvježavajuća poslastica osvojit će srca ljubitelja voćnih deserta i pružiti vam jedinstveni užitak sočnih trešanja. Sastojci za prhku pitu od trešanja su:
Sastojci za tijesto prhke pite od trešanja su:
- 200g pšeničnog brašna
- 100g margarina, narezanog na kockice
- 2 žlice šećera
- Prstohvat soli
- 4-5 žlica hladne vode
Sastojci za punjenje:
- 400g očišćenih trešanja
- 50g šećera
- 2 žlice gustina
- 1 žličica vanilin šećera
Kada pripremate prhku pitu od trešanja najprije pripremite tijesto. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte narezani margarin i miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, miješajući lagano između svake dodane žlice. Kada se tijesto počne sjedinjavati, oblikujte ga u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 30 minuta.
Za punjenje prhke pite od trešanja u posudi pomiješajte očišćene trešnje sa šećerom i ostavite ih da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile sok. U posebnoj posudi pomiješajte gustin i vanilin šećer. Dodajte smjesu trešanja i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na površini posutoj brašnom, dovoljno velikoj za dno i rubove kalupa za pitu. Prebacite tijesto u kalup za pitu i pažljivo pritisnite dno i rubove. Rasporedite pripremljeno punjenje od trešanja po dnu tijesta. Preklopite rubove tijesta preko punjenja kako biste dobili klasičan izgled pite. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Prhka pita od trešanja već je gotova. Izvadite pitu iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije rezanja. Dobar tek!