Deserti /

Prhka pita od trešanja neizbježna je ljetna poslastica

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti osvježavajući ljetni desert? Prhka pita od trešanja neće vas razočarati. Saznajte kako se priprema prhka pita od trešanja.

11.8.2023.
10:37
Pixabay
VOYO logo

Ljeto je sezona raznolikog i sočnog voća, a jedna od omiljenih poslastica koju možete pripremiti je prhka pita od trešanja. Ova ukusna i osvježavajuća poslastica osvojit će srca ljubitelja voćnih deserta i pružiti vam jedinstveni užitak sočnih trešanja. Sastojci za prhku pitu od trešanja su:

Sastojci za tijesto prhke pite od trešanja su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200g pšeničnog brašna
  • 100g margarina, narezanog na kockice
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 4-5 žlica hladne vode

Sastojci za punjenje:

  • 400g očišćenih trešanja
  • 50g šećera
  • 2 žlice gustina
  • 1 žličica vanilin šećera

Kada pripremate prhku pitu od trešanja najprije pripremite tijesto. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte narezani margarin i miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, miješajući lagano između svake dodane žlice. Kada se tijesto počne sjedinjavati, oblikujte ga u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za punjenje prhke pite od trešanja u posudi pomiješajte očišćene trešnje sa šećerom i ostavite ih da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile sok. U posebnoj posudi pomiješajte gustin i vanilin šećer. Dodajte smjesu trešanja i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na površini posutoj brašnom, dovoljno velikoj za dno i rubove kalupa za pitu. Prebacite tijesto u kalup za pitu i pažljivo pritisnite dno i rubove. Rasporedite pripremljeno punjenje od trešanja po dnu tijesta. Preklopite rubove tijesta preko punjenja kako biste dobili klasičan izgled pite. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Prhka pita od trešanja već je gotova. Izvadite pitu iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije rezanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo