Ovi popularni zalogaji obično se poslužuju naribani češnjakom, posipani solju i s nekom kombinacijom kiselog vrhnja, luka, kefira, kobasica, jaja, jogurta, sira, šunke ili slanine.
Sastojci za poderane gaće:
• 1 šalica svježe pasiranog i toplog krumpira, od otprilike 1 srednjeg krumpira• 2 i pol žličice kvasca• 1 žličica šećera• 240 grama brašna• 1 žlica biljnog ulja• 3/4 žličice soli, plus još po ukusu• 1/2 šalice mlijeka• ulje repice, za prženje• 2 češnja češnjaka, prepolovljena
Priprema poderanih gaća
1.korakSvježe izgnječeni topli krumpir stavite u kvasac, šećer, brašno, ulje, 3/4 žličice soli i mlijeko, a sve zajedno u veliku zdjelu. Sjedinite sastojke dok se dobro ne navlaže. Ako mijesite ručno, započnite postupak miješanjem drvene žlice. Prebacite se na metalnu žlicu i mijesite 5 do 7 minuta ili dok ne postane glatko i elastično. Ako mijesite ručno, dajte si dodatnih 5 minuta dok ne postane glatko i ne lijepi se za ruke.
2.korakPrebacite tijesto u podmazanu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Oblikujte svaki komad u glatku kuglu i stavite je na blago pobrašnjenu dasku. Pokrijte i ostavite da se odmori još 20 minuta.
3.korakU velikoj tavi zagrijte centimetar ulja na 180 stupnjeva. Poravnajte i razvucite svaku kuglu tijesta i nožem napravite 1 ili više proreza u sredini razvučenog tijesta. Prorezi sprječavaju da se tijesto napuhne u sredini. Pržite jedan po jedan langoš oko 2 minute sa svake strane ili dok ne dobije zlatnu boju. Ocijedite na papirnatim ručnicima. Poslužite vruće sa isječenim režnjem češnjaka i posipano solju po ukusu.
Preljevi za poderane gaće - Nakon što ste svaki langoš natrljali češnjakom i posipali solju, slana varijacija uključivala bi preljev: kiselo vrhnje i nasjeckani kopar, isjeckani sir, kobasice i gljive, prženi kupus i šunka, mađarske paprike, tvrdo kuhana jaja i pirjano povrće ili pečeni patlidžan.
Za slatku verziju poderanih gaća možete preskočiti češnjak i sol te ga preliti sa: šećerom u prahu, kompotom od voća ili cimetom