Pita s krumpirom i mesom jelo je koje kombinira prilog i glavno jelo. Priprema nije nimalo zahtjevna, a rezultat je ukusno i zasitno glavno jelo. Kako napraviti pitu s krumpirom i mesom?
Sastojci potrebni za pitu s krumpirom i mesom:
40 dkg brašna
2 dcl goveđeg temeljca
250 ml hladne vode
2 velika luka
70 dkg nasjeckanog svinjskog odreska
40 dkg krumpira
sol i papar
Pita s krumpirom i mesom priprema:
Najprije napravite fil za pitu s krumpirom i mesom. Stavite luk i odrezak u veliku tavu. Dodajte toliko vode da ih pokrije i pustite da prokuha. Pokrijte poklopcem, smanjite vatru i lagano kuhajte sat i pol.
U tavu dodajte krumpir, posolite i popaprite i kuhajte još 30 do 35 minuta ili dok krumpir i meso ne omekšaju. Umak bi trebao biti lijepo zgusnut od krumpira. Sve začinite.
Iz kalupa izlijte oko 600 mililitara tekućine, ipak ostavite dovoljno da fil ostane lijepo vlažan. Prebacite nadjev u posudu za pite i ostavite da se potpuno ohladi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Za izradu tijesta za pitu s krumpirom i mesom pomiješajte brašno u velikoj zdjeli s malo soli i papra. Dodajte vodu i jednom rukom miješajte dok tijesto za pitu ne postane ljepljivo. Ostavite da odstoji pet minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te izrežite traku tijesta širine dva centimetra. Navlažite rub posude za pitu vodom. Zalijepite traku od tijesta na obod i navlažite. Na vrh položite list tijesta. Nakon što ste stavili nadjev, pritisnite rubove kako biste ih zapečatili.
Pitu od krumpira i mesa pecite oko 30 do 40 minuta dok tijesto ne porumeni. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta prije posluživanja.