Ovo je brzi i lagani recept za kremastu piletinu s gljivama u svijetlom umaku koji je savršen za užurbane tjedne večeri i spreman za samo 30 minuta.
Sastojci za piletinu s gljivama u svijetlom umaku:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1,5 kilograma pilećih prsa bez kostiju
- 3 režnja češnjaka, zdrobljena
- 200 grama gljiva prepolovljenih
- 1/4 šalice pileće juhe
- 1/2 žličice kukuruznog škroba
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 100 g krem sira
- 1 žlica svježe sjeckanog peršina
Upute za pripremu piletine sa gljivama u svijetlom umaku:
Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte pileća prsa i kuhajte dok svaka strana ne postane zlatno-smeđa, oko 5 minuta po strani. Kad je gotovo, maknite s vatre i ostavite sa strane, poklopljeno da se zagrije.
Zagrijte preostalu 1 žlicu ulja i dodajte gljive te kuhajte dok ne porumene. Zatim dodajte češnjak, pirjajte dok ne zamiriše.
U međuvremenu u manjoj zdjeli umutite kukuruzni škrob s 2 žlice vode dok se potpuno ne otopi. Ulijte mješavinu juhe i kukuruznog škroba.
Začinite s prstohvatom soli i papra, kuhajte dok tekućina ne počne pjenušati. Umiješajte krem sir i dobro umutite dok umak ne postane gladak i zgusne se.
Vratite pileća prsa u tavu i žlicom prelijte ljutim umakom.
Ukrasite nasjeckanim peršinom i poslužite toplo. Piletina s gljivama u svijetlom umaku je gotova!