Pileći tingulet tradicionalno je dalmatinsko jelo koje možete i sami pripremiti. Donosimo vam recept za pripremu jela Pileći tingulet.
Potrebni sastojci za jelo pileći tingulet:
- 4 pileće noge (batak + zabatak) 1 po osobi
- 2 luka srednje veličine
- 4 režnja češnjaka male / srednje veličine
- 2 dcl prošek može i porto ili neko slatko vino ako nema prošeka
- Sol prstohvat
- muškatni oraščić naribati, po želji
- papar dodati po želji
- 5 klinčića
- 1 žlica koncentrat rajčice (konzerva)
Pileći tingulet priprema:
Koristi se jedna pileća noga (batak+zabatak) po osobi.
Treba prvo skinuti kožu s piletine, a onda se razdvoji batak od zabatka, i zareže se meso uz kosti.
Luk narezati na sitno i posoliti zatim staviti u lonac i prodinstati na malo maslinovog ulja da se zažuti.
Dodati sitno narezani češnjak i razrezane batke i zabatke.
Kad se meso zabijeli (okrenuti na kratko na svaku stranu), uliti prošek i dodati začine i malo rajčice.
Staviti kuhati njoke u prokuhanu vodu te izvaditi nakon što isplivaju na površinu.
Smanjiti temperaturu i ostaviti da se kuha pola sata poklopljeno (provjeriti svakih 5 min i dodati vode ako treba). Ako je potrebno dodati još vode kao trik možemo koristiti vodu u kojoj su se kuhale njoke.
Ako volite gusto u smjesu saft možete dodati krušne mrvice. Pileći tingulet poslužite s njokima na tanjur.