Lignje su popularno mediteransko jelo u kojem se može uživati tijekom cijele godine, međutim pečene lignje s krumpirom u pećnici su najukusnije tijekom ljeta kada je mladi krumpir na vrhuncu svoje sezone.
Sastojci potrebni da se pripreme ukusne pečene lignje s krumpirom u pećnici su:
- 500 grama mladih krumpira
- Krupna sol
- 800 grama očišćenih lignji
- 1 šalica konzerviranog ocijeđenog slanutka
- 1/2 šalice zelenih maslina bez koštica
- 1/4 šalice svježeg origana
- 8 režnjeva češnjaka, mljevenog
- 1 žličica sjemenki kumina
- 3/4 žličice dimljene slatke paprike
- Svježe mljeveni papar
- 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3/4 šalice vode
- 1/4 šalice svježeg soka od limuna
- 200 grama kruha
Kako biste pripremili pečene lignje s krumpirom u pećnici najprije stavite krumpir u lonac pokrijte vodom za oko 2 cm. Zakuhajte i dodajte 1 žličicu soli. Kuhajte krumpir dok ne omekša, oko 15 minuta. Ocijedite i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 200°C. Kuhinjskim čekićem izlupajte nekoliko puta obje strane tijela lignji da omekšaju, zatim ih prerežite na pola.
Sljedeće što trebate učiniti kako biste pripremili pečene lignje s krumpirom u pećnici je pomiješati lignje, slanutak, krumpir, masline, pola origana, češnjak, kumin, papriku, sol, papar i 3 žlice ulja u plitku posudu za pečenje. Dodajte vodu i limunov sok. Pokrijte folijom i izrežite oko šest otvora. Lignje s krumpirom pecite 30 minuta. U međuvremenu pomiješajte kruh, 1/2 žličice soli, prstohvat papra, preostali origano i 3 žlice ulja. Otklopite posudu za pečenje i pospite smjesom za kruh. Kuhajte bez poklopca dok kruh ne porumeni, oko 20 minuta.
Pospite origanom, solju i paprom. Pečene lignje s krumpirom u pećnici su gotove i spremne za posluživanje. Dobar tek!