Pastrva je jedna od najzdravijih slatkovodnih riba zbog toga što je izvrstan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Pastrva na tavi je gotova za svega 15 minuta. Osim što je brzo gotova, meso pastrve bit će izuzetno ukusno i mekano. Kako se priprema pastrva na tavi?
Sastojci potrebni za pripremu pastrve na tavi:
- 2 fileta pastrve
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Prije nego što krenete pripremati pastrvu na tavi, ribu treba očistiti. Isperite ribu u hladnoj vodi. Filete pastrve stvarno osušite papirnatim ručnicima. Začinite filete sa soli i paprom. Zatim zagrijte tavu na srednje jakoj vatri dok ne bude vruća.
Kako bi pastrva na tavi bila savršeno ispečena, potrebno ju je pržiti na vrućem ulju. Stavite riblje filete, kožom prema dolje u tavu i pržite 3-4 minute ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi. Upotrijebite kuhaču i nježno pritisnite filete nekoliko sekundi kako biste osigurali ravnomjerno prženje i hrskavu kožu. Nakon 3 do 4 minute preokrenite riblje filete i nastavite pržiti dok riba ne postane neprozirna. Pastrva na tavi je ispečena i spremna za posluživanje.