Pastirska pita odlično je jelo od mljevenog junećeg mesa. Napravite pastrisku pitu i poslužite je kao glavno jelo uz prilog prema želji.
Sastojci za pastirsku pitu:
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 veliki luk
- 3 srednje mrkve
- 500 g mljevene junetine
- 2 žlice pirea od rajčice
- malo Worcestershire umaka
- 500 ml goveđeg temeljca
- 900 g krumpira
- 85 g maslaca
- 3 žlice mlijeka
Priprema pastirske pite:
Za pripremu pastirske pite zagrijte jednu žlicu suncokretovog ulja u srednjem loncu, a zatim omekšajte nasjeckani luk i tri nasjeckane mrkve nekoliko minuta. Kada sastojci omekšaju, pojačajte vatru, ubacite janjeće mljeveno mesa i miješajte, uklanjajući višak masnoće.
Dodajte dvije žlice pirea od rajčice i Worcestershire umak, a zatim pržite nekoliko minuta, kako bi vaša pastirska pita bila što ukusnija. Prelijte s 500 mililitara goveđeg temeljca, pustite da prokuha, a zatim poklopite i kuhajte dodatnih 40 minuta.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i 900 grama krumpira, narezanog na komade, kuhajte u slanoj vodi 10 do 15 minuta dok ne omekša. Ocijedite, zatim zgnječite s 85 grama maslaca i tri žlice mlijeka.
Stavite mljeveno meso u posudu otpornu na pećnicu, prelijte pireom i promiješajte vilicom. Pastirska pita se sada može peći 20-25 minuta dok vrh ne dobije crvenkastu boju. Možete ostaviti pastirsku pitu da odstoji pet minuta prije posluživanja.