Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Desert /

Talijanski specijalitet Panettone iz vlastite kuhinje

Panettone je tradicionalni talijanski specijalitet. Za pripremu ovog jela potrebno je imati strpljenja. Panettone zahtjeva puno truda.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Jeste li probali napraviti Panettone? Donosimo vam recept za pripremu Panettonea.

Prva smjesa za Panettone• 20 g brašna• 20 g prirodnog kvasca• 9 g vode

Druga smjesa Panettone• 40 g brašna• 40 g prirodnog kvasca• 17 g vode

Treća smjesa Panettone• 80 g brašna• 80 g prirodnog kvasca• 34 g vode

Prvo tijesto Panettone• 150 g vode, na 28 ° C• 175 g šećera u prahu

Drugo tijesto Panettone• 400 brašna• 170 g maslaca, mekano• 190 g prirodnog kvasca• 200 g žumanjka

Panettone tijesto:• 100 g jakog bijelog brašna• 35 g šećera u prahu• 60 g žumanjaka• 60 g maslaca• 16 g meda• 12 g soli• 1/2 mahune vanilije• 1/2 naranče• 1/2 limuna• 200 g korice naranče, 1cmx1cm• 200 g grožđica

Glazura za Panettone:• 40 g brašna od bijelog badema• 40 g brašna od lješnjaka• 120 g šećera u prahu• 9 g mekog brašna• 2 g kakaa u prahu• 3 g kukuruznog brašna• 50 g bjelanjka• bademi, za ukrašavanje• biserni šećer, za ukrašavanje

Za početak počnite praviti majčino tijesto - najbolje je to učiniti u 6 ujutro dan prije posluživanja. Pomiješajte sve sastojke za „prvu smjesu“, ali ne predugo. Ostavite da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči.

Približno u 10 sati pomiješajte sve sastojke za „drugu smjesu“ zajedno s tijestom iz prvog miješanja i mijesite desetak min. Završno tijesto treba čuvati na maksimalnoj temperaturi od 27 ° C. Ostaviti da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči.

Otprilike u 14 sati ponovite postupak sa mješavinom sastojaka za treće osvježavanje, miješajući 7 minuta. Ostaviti da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči. Dobiveno tijesto je 'majčino tijesto' za vaš panettonee.

Napravite prvo tijesto od panettonea. Mliječni šećer otopite u vodi na laganoj vatri, pa dodajte brašno i polovicu žumanjaka.

Dobro promiješajte da dobijete glatko i elastično tijesto. Dodajte majčino tijesto iz trećeg miješanja i preostale žumanjke, miješajući dok se ne sjedine. Završite dodavanjem mekanog maslaca malo po malo. Završno tijesto treba biti na temperaturi od 26 ° C.

Ostavite da odmara i utrostruči volumen 12 sati na 27 ° C.

Sljedećeg dana u 7 sati ujutro napravite drugo tijesto od panettonea miješanjem prvog tijesta s brašnom. Gnječite oko 15 minuta. Ako je tijesto jako tanko, možda ćete morati dodati još malo brašna.

Dodajte šećer i žumanjke u 3 dodavanja, dopuštajući da se svaki put sjedine prije sljedećeg dodavanja.Dodajte med, sjemenke vanilije, korice naranče i limuna. Kad se sve sjedini, dodajte sol i miješajte još 3 minute.

Postepeno dodajte meki maslac i miješajte dok ne postane glatko, sjajno i elastično. Umiješajte naranče i grožđice te dodajte tijestu. Ostavite da odmara jedan sat na 27 ° C.

Približno oko 8 ujutro podijelite tijesto na pola - svaki komad trebao bi težiti oko 1050 g. Svaki komad dvaput razvaljajte i stavite u kalupe za panettone. Ostaviti da se diže još 6 sati.

Zagrijte pećnicu na 170° C.

Da biste napravili glazuru, pomiješajte sve sastojke ručnim mikserom i upotrijebite za glazuru panettonea. Pospite bademima i bisernim šećerom.

Pecite Panettone, zatim ga izvadite iz pećnice i ostavite da visi naopako. Ostavite 12 sati prije posluživanja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike