Talijanski specijalitet Panettone iz vlastite kuhinje
Jeste li probali napraviti Panettone? Donosimo vam recept za pripremu Panettonea.
Prva smjesa za Panettone
Druga smjesa Panettone
Treća smjesa Panettone
Prvo tijesto Panettone
Drugo tijesto Panettone
Panettone tijesto:
Glazura za Panettone:
Za početak počnite praviti majčino tijesto - najbolje je to učiniti u 6 ujutro dan prije posluživanja. Pomiješajte sve sastojke za „prvu smjesu“, ali ne predugo. Ostavite da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči.
Približno u 10 sati pomiješajte sve sastojke za „drugu smjesu“ zajedno s tijestom iz prvog miješanja i mijesite desetak min. Završno tijesto treba čuvati na maksimalnoj temperaturi od 27 ° C. Ostaviti da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči.
Otprilike u 14 sati ponovite postupak sa mješavinom sastojaka za treće osvježavanje, miješajući 7 minuta. Ostaviti da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči. Dobiveno tijesto je 'majčino tijesto' za vaš panettonee.
Napravite prvo tijesto od panettonea. Mliječni šećer otopite u vodi na laganoj vatri, pa dodajte brašno i polovicu žumanjaka.
Dobro promiješajte da dobijete glatko i elastično tijesto. Dodajte majčino tijesto iz trećeg miješanja i preostale žumanjke, miješajući dok se ne sjedine. Završite dodavanjem mekanog maslaca malo po malo. Završno tijesto treba biti na temperaturi od 26 ° C.
Ostavite da odmara i utrostruči volumen 12 sati na 27 ° C.
Sljedećeg dana u 7 sati ujutro napravite drugo tijesto od panettonea miješanjem prvog tijesta s brašnom. Gnječite oko 15 minuta. Ako je tijesto jako tanko, možda ćete morati dodati još malo brašna.
Dodajte šećer i žumanjke u 3 dodavanja, dopuštajući da se svaki put sjedine prije sljedećeg dodavanja.
Postepeno dodajte meki maslac i miješajte dok ne postane glatko, sjajno i elastično. Umiješajte naranče i grožđice te dodajte tijestu. Ostavite da odmara jedan sat na 27 ° C.
Približno oko 8 ujutro podijelite tijesto na pola - svaki komad trebao bi težiti oko 1050 g. Svaki komad dvaput razvaljajte i stavite u kalupe za panettone. Ostaviti da se diže još 6 sati.
Zagrijte pećnicu na 170° C.
Da biste napravili glazuru, pomiješajte sve sastojke ručnim mikserom i upotrijebite za glazuru panettonea. Pospite bademima i bisernim šećerom.
Pecite Panettone, zatim ga izvadite iz pećnice i ostavite da visi naopako. Ostavite 12 sati prije posluživanja.