Ovaj lagani umak od mrkve klasični je talijanski umak koji se izvrsno spaja uz tjesteninom. Umak za tjesteninu napravljen od rajčice može biti jako ukusan, ali može biti i vrlo kiseo ako se ne skuha pravilno. Međutim, kada se mrkva polagano kuha i karamelizira, a zatim pomiješa, gotov umak ima prekrasan prirodno sladak i bogat okus.
Sastojci za umak od mrkve za tjesteninu su:
- 2 žlice maslinovog ulja
- pola žutog luka, narezanog na kockice
- 4 režnja češnjaka, mljevena
- 450 grama mrkve, oguljene i nasjeckane
- 500 ml temeljca od povrća
- 2 žlice paste od rajčice
- sol i papar, po ukusu
- 450 g tjestenine
- parmezan i vlasac, za ukrašavanje
Kada pripremate umak od mrkve za tjesteninu najprije u veliki lonac ili tavu dodajte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte mrkvu i luk i kuhajte 10 minuta dok se mrkva ne počne karamelizirati i smeđiti. Zatim dodajte češnjak i umak od rajčice i miješajte minutu. Dodajte temeljac i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i pirjajte dok mrkva ne omekša, oko 10 minuta. Umak miksajte dok ne bude potpuno gladak. Skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente u slanoj vodi. Ocijedite tjesteninu, ali ostavite malo vode za tjesteninu. Dodajte umak od mrkve u veliku tavu i dodajte tjesteninu. Ulijte malo vode od tjestenine tjesteninu i miješajte dok se ne sjedini. Kušajte umak i prilagodite začine. Umak od mrkve za tjesteninu je gotov i tjestenina je spremna za posluživanje, ukrašena parmezanom i vlascem.