Osvježavajući umak od mrkve za tjesteninu
Ovaj lagani umak od mrkve klasični je talijanski umak koji se izvrsno spaja uz tjesteninom. Umak za tjesteninu napravljen od rajčice može biti jako ukusan, ali može biti i vrlo kiseo ako se ne skuha pravilno. Međutim, kada se mrkva polagano kuha i karamelizira, a zatim pomiješa, gotov umak ima prekrasan prirodno sladak i bogat okus.
Sastojci za umak od mrkve za tjesteninu su:
2 žlice maslinovog ulja
pola žutog luka, narezanog na kockice
4 režnja češnjaka, mljevena
450 grama mrkve, oguljene i nasjeckane
500 ml temeljca od povrća
2 žlice paste od rajčice
sol i papar, po ukusu
450 g tjestenine
parmezan i vlasac, za ukrašavanje
Kada pripremate umak od mrkve za tjesteninu najprije u veliki lonac ili tavu dodajte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte mrkvu i luk i kuhajte 10 minuta dok se mrkva ne počne karamelizirati i smeđiti. Zatim dodajte češnjak i umak od rajčice i miješajte minutu. Dodajte temeljac i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i pirjajte dok mrkva ne omekša, oko 10 minuta. Umak miksajte dok ne bude potpuno gladak. Skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente u slanoj vodi. Ocijedite tjesteninu, ali ostavite malo vode za tjesteninu. Dodajte umak od mrkve u veliku tavu i dodajte tjesteninu. Ulijte malo vode od tjestenine tjesteninu i miješajte dok se ne sjedini. Kušajte umak i prilagodite začine. Umak od mrkve za tjesteninu je gotov i tjestenina je spremna za posluživanje, ukrašena parmezanom i vlascem.
403 Forbidden