Rana jesen odlična je za pripremu domaće zimnice od svježeg voća i povrća, bilo ukiseljenog, kuhanog, pečenog ili pasiranog. Iako danas, zbog supermarketa i trgovina, više nema straha od neimaštine tijekom zime, u našoj kulturi se zadržao običaj pripreme zimnice, odnosno pripremanja hrane za zimnicu i kupovanja hrane za hladnije dane.
No, važno je reći i da je opet u modi imati vlastitu zimnicu, za koju znamo da pripremamo točno onako kako smo htjeli, po domaćim i tradicionalnim receptima. Donosimo recepte za savršenu zimnicu te odgovor na pitanje koji je omjer vode i octa za zimnicu. Gotovo da nema povrća koje se ne može kiseliti, pa je ukiseljeno povrće prava poslastica za svaku dobru zimnicu.
Može se kiseliti rajčica, krastavci, cvjetača, paprika i mnogo drugog povrća. Ako se odlučite kiseliti povrće za miješanu salatu, ono što vam je potrebno je ocat, voda, sol, papar, šećer i naravno povrće po izboru. U jako finu miješanu salatu možete staviti cvjetaču, luk, zelje, malo mrkve, paprike i krastavce. Dok perete povrće i režete ga na komade, u lonac dodajte ocat, sol, papar, šećer i vodu. No koji je omjer vode i octa za ovu zimnicu? Omjer vode i octa za zimnicu je 4:1, a ostali začini idu po želji. Nakon rezanja željeno povrće stavite u staklenke i prelijte kipućim umakom.
Ovo je odgovor na pitanje koji je omjer vode i octa za zimnicu te kako napraviti savršenu zimnicu.