Za kiseljenje kupusa potreban vam je kupus, sol, papar u zrnu te prikladno bure ili slična posuda koja se može poklopiti a ispod ima slavinu za ispuštanje tekućine. Prilikom kiseljenja kupusa, vrlo je važno voditi brigu o omjerima, odnosno omjer soli i vode za kiseljenje kupusa mora biti savršen kako bi kiseli kupus imao optimalnu aromu.
Pri pripremi kiselog kupusa važno je znati količinu kupusa. Količina kupusa mora biti duplo manja od kapaciteta posude za kiseljenje. Ukoliko kiselite 20 kilograma kupusa potrebna vam je posuda kapaciteta 40 litara. Za 5 kilograma kupusa potrebna vam je posuda od 10 litara.
Omjer soli i vode za kiseljenje kupusa jednak je 4% količine vode koja se nalijeva u posudu. Jednostavnije, u posudu kapaciteta 20 litara stavili smo 10 kilograma zelja, 11 litara vode i 440 grama soli, zato što je 440 grama = 4% od 1100 ml vode.
Ovakav omjer soli i vode za kiseljenje kupusa zvuči kompliciran ali samo tako ćete dobiti kiseli kupus savršenog okusa za vaša najdraža jela.