Zobene pahuljice nije potrebno namakati i mogu se jesti sirove, ali to je nepoželjna opcija jer zob upija tekućinu i tako može upiti tekućinu iz tijela uzrokujući dehidraciju. Da bismo riješili ovaj problem preporučeno je namakanje zobenih pahuljica preko noći.
Davanje zobi preko noći u hladnjak omogućuje im da omekšaju u konzistenciju koja je spremna ići s jogurtom sljedećeg jutra ili da se stapaju ravno u smoothie. Koristite omjer vode i zobi jedan na jedan, eksperimentirajte sa slađim tekućinama poput soka od jabuke ili iscijedite u limunovom ili jabučnom octu za dodatnu svjetlinu. Za dodatnu teksturu, ubacite malo chia sjemenki u posudu sa zobi dok se natapaju. Ostali orašasti plodovi i sjemenke poput oraha, lanenih sjemenki i sirovih badema također se mogu pridružiti, što čini zanimljiviju zdjelu za doručak s različitim teksturama i okusima. Natopljena zob će držati do pet dana, pa napravite veliku seriju koju ćete imati pri ruci cijeli tjedan.
Noćna zob može se konzumirati topla i hladna. Međutim, primarna prednost je posluživanje zobi preko noći dok je još hladna ili rashlađena.
Ipak, ako ne volite ovu hladnu pripremu, uvijek je možete zagrijati. Preporučuje se zagrijavanje korištenjem mikrovalne pećnice ili laganim zagrijavanjem u loncu na štednjaku.
Prebacite zob koja se namakala preko noći u sigurnu posudu i stavite je u mikrovalnu pećnicu kako biste se zagrijali. Morat ćete se miješati između svakog trajanja dok ga pokušavate zagrijati.
Budući da noćna zob postaje gusta, ne preporučuje se korištenje konvencionalne opcije štednjaka bez dodavanja više tekućine, inače će to biti potpuni nered. Preporučujemo kuhanje male količine vode u loncu, a zatim dodavanje zobi u vodu, topla voda će pomoći u prijelazu zobi iz hladne u toplu još brže.
Dakle, za zagrijavanje zobi preko noći, preporuča se koristiti mikrovalnu pećnicu i zagrijati je do trideset sekundi, jednom promiješati, a zatim nuklearku još 30 sekundi ili dok se ne postigne željena temperatura. To je to!
Namakanje zobenih pahuljica nije nužno, no ukoliko želite učiniti vaše zobene pahuljice zdravijima i ukusnijima svakako je preporučeno.