S ovim načinom pripreme nadjeva za pitu od sira dobiti ćete pitu napravljenu na pravi seoski način, a uz to dobiti ćete fantastičan okus.
Tijesto za pitu od sira:
- Oko 700 gr brašna mekog
- 1 dcl ulja
- mlake vode po potrebi
- sol
Nadjev za pitu od sira:
- 500 gr mladog sira
- 250 gr kiselog vrhnja
- 4-5 jaja
Brašno prosijati i dodati sol i ulje. Mlakom vodom zamijesiti tijesto da ne bude tvrdo ni meko. Napraviti jednu kuglu i pouljiti je. Pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti da stoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi.
Kada je tijesto odstajalo pobrašniti radni stol, razdijeliti tijesto na tri jednaka dijela i od svakog napraviti kugle po mogućnosti iste veličine. Razviti tijesto valjkom veličine tanjura pouljti ga i staviti na čistu krpu. Pripremiti nadjev za pitu od sira tako što će te sir, kiselo vrhnje, jaja i sol dobro izmiješati. Kada krenete sa razvijanjem uključite pećnicu na 220 stupnjeva.
Na veliki sto raširiti tijesto i početi razvlačiti tijesto što tanje to bolje. Po kraju razvučenog tijesta staviti nadjev i urolati ga sa obje strane. Pitu slagati po vašoj želji u podmašćen pleh. Postupak ponoviti i s ostala dva dijela.
Kada ste sve završili pitu pouljiti, ali ne previše i staviti da se peče. Kada lijepo porumeni smanjiti temperaturu na 200 stupnjeva i peči još desetak minuta. Kada se malo ohladi poslužiti je s jogurtom.