Priprema klasične grčke musake sa slojevima nježno pečenih patlidžana, savršeno začinjenim mesnim umakom i kremastim bešamel preljevom je izvrstan način za provesti jesensko podne.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusna musaka od patlidžana su:
- 3 patlidžana
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 4 češnja češnjaka
- 800 grama mljevenog mesa po ukusu
- 1 ½ šalice rajčice narezane na kockice
- 3 žlice paste od rajčice
- 2 žličice sušenog origana
- 1 žličica šećera
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice soli
- 1/2 žličice mljevene paprike
- 2 – 3 žlice svježe nasjeckanog peršina
- 3 žlice maslaca
- 4 žlice brašna
- 2 šalice mlijeka
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice soli
- 1/8 žličice papra
- 1/4 šalice naribanog parmezana
- 1 jaje
Kako biste pripremili musaku sa patlidžanom najprije zagrijte pećnicu na 200°C. Narežite patlidžan na kolutove debljine 1 cm, pospite s malo košer soli i ostavite u cjedilu 20-60 minuta. Dobro isperite, osušite i premažite svaku stranu maslinovim uljem. Stavite na namašćeni lim i pecite u pećnici oko 20-30 minuta. Dok se patlidžan peče, napravite umak.
U velikoj tavi na ulju na srednjoj vatri pirjajte luk narezan na kockice 3-4 minute, dodajte češnjak, smanjite vatru na srednju temperaturu i pirjajte 8-10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte mljeveno meso, pojačajte vatru na srednju, često miješajući, oko 15 minuta. Dodajte rajčice narezane na kockice, pastu od rajčice, bijelo vino, svježi nasjeckani peršin, šećer, cimet , košer sol i papar. Promiješajte, poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri 20 minuta.
Zatim je potrebno napraviti bešamel umak. U malom loncu zagrijte maslac. Umiješajte brašno i pustite da kuha 2-3 minute na srednjoj vatri. Malo po malo umiješajte prvu šalicu mlijeka. Dobro umutiti i dodati drugu čašu. Neprestano miješajući zakuhajte, smanjite vatru i pustite da lagano kuha još 2 minute. Maknite s vatre i dodajte muškatni oraščić, sir, sol i papar.
Za kraj je potrebno složiti musaku. U podmazanu posudu za pečenje stavite jedan sloj patlidžana. Dodajte pola mesnog umaka. Dodajte još jedan sloj patlidžana i preostali mesni umak. Dodajte treći i posljednji sloj patlidžana. Umutite 2-3 žlice bešamel umaka u razmućeno jaje, zatim to ulijte u bešamel umak, miješajući dok ne postane glatko. Stavite musaku od patlidžana u pećnicu zagrijanu na 400°C na 50-60 minuta. Musaka od patlidžana je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek!