Mirabel šljiva dobila je ime po drugoj sorti šljiva uzgojenim u južnoj Francuskoj. Mirabel šljiva danas se uglavnom uzgaja u francuskoj regiji Lorraine. Mirabel je mala šljiva, ali zato blista ljepotom svoje ljupke žute, zlatne i crvene boje, a prije svega kvalitetom nježnog, sočnog i slatkog mesa koje je niskokalorično, ali bogato vitaminima.
Mirabel šljiva naširoko se koristi i cijeni u kolačima, pecivima i desertima, a sve više kao dodatak slanim jelima. Osim toga, mirabel šljiva je vrlo popularna sorta šljiva korištena za pekmeze. Sezona zrelosti mirabel šljive traje samo šest tjedana i stoga se samo 25% uroda troši kao svježe voće.
No, kako se uzgaja mirabel šljiva? Kada se pripremate za presađivanje voćke mirabel šljive, prije sadnje namočite grudu korijena sat vremena u vodi. Odaberite mjesto s dobro dreniranim tlom koje prima najmanje osam sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan. Površinu za sadnju oplemenite visokokvalitetnim kompostom. Iskopajte rupu za sadnju barem dvostruko širu i dublju od korijena stabla. Napunite rupu zemljom, pazeći da ne prekrijete krošnju stabla.