"Zaljubila sam se u Makedoniju i njezine ljude prije tri godine,
obožavam tu zemlju, sve što ona je i što daje. Naprosto je
nemoguće ne zavoljeti njihovu hranu, fantastična vina, srdačan i
nevjerojatno gostoljubiv i topao narod", kazala je Mateja
Domitrović Sabo koja je protekli tjedan provela u
"zemlji sunca" gdje je, zajedno sa svojim
kolegama novinarima, obilazila neke od njihovih
najpoznatijih vinarija poput Tikveša, Bovina i Kamnika.
Osim
po dobrom i kvalitetnom vinu,
Makedonija je poznata i po bogatoj ponudi tradicionalnih
jela.
"Makedonci
izvrsno kuhaju i štuju svoju gastronomsku tradiciju pa su ovdje u
prvom planu jela od povrća s nezaobilaznim, nadaleko poznatim
paprikama među kojima posebno mjesto zauzima vezena paprika, koja
se koristi za pripremu raznih namaza, a u sušenom obliku,
mljevena ili tucana za razna kuhana jela. Svaki obrok kreće s
ajvarom, pinđurom, namazom od sušenih rajčica, makalom (namazom
od paprike i češnjaka ili samo češnjaka koji je karakterističan
za ohridski kraj), raznim slatama, pitama, kačkavljem, ovčjim
sirilom", otkriva simpatična gastronovinarka koju je njihova
kuhinja oduševila već kod predjela, a glavni dio tek
slijedi.
"Nakon
toga onda slijedi selsko meso, zapečeni grah, janjetina, mesna
pečenja i slično. No, prije samog početka jela pije se žuta
rakija ili, kako je Makedonci zovu, žolta, a ostatak jela
prate vina.
Makedonci
su sjajni vinari, imaju sve uvjete za uzgoj loze i tome su
potpuno posvećeni. Njihova vina, među kojima svakako treba
izdvojiti njihove autohtone sorte vranec i temjaniku, redovito se
piju i poštuju u cijelom svijetu.
Vinsku
kulturu su zaista digli na nevjerojatnu razinu i stalno
rade na kvaliteti i razvoju vinskog biznisa", prepričala je
Mateja koja osim dobre hrane, izuzetno cijeni i čašu kvalitetnog
vina.
"Makedonija je zemlja koja ti se naprosto uvuče pod kožu, teško
se odvojiti od svih njezinih divota, divnih gradova poput Skopja,
Ohrida, Bitole, a posebice od Makedonaca, ljudi koji boravak u
ovoj čudesnoj zemlji čine jos bogatijim i posebnijim", zaključila
je te tako završila ovaj kratki izvještaj svog gastro-putovanja.
Mateja
se nakon Makedonije vraća na snimanje popularnog kulinarskog
showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', a novu epizodu ne propustite
pogledati već danas, 12. ožujka u 20 sati na RTL-u!
Pročitajte još:
Mateja Domitrović savjetuje na koja tri načina
pripreme su smokve najbolje
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i
na našoj Facebook stranici Život i
stil!