Konzerviranje vlastitih kriški mandarina iznenađujuće je jednostavno. Najteže je oguliti kriške mandarina što pedantnije. Bijela srž koja se lijepi za kožice segmenata može dati oštar, gorak okus u tegli. Danas se mnoge moderne sorte mandarina uzgajaju radi lakšeg guljenja kore pa ovaj posao nije tako težak.
Sastojci potrebni da se pripreme mandarine u tegli su:
- 1 kg mandarina
- 200 ml vode
- 30 grama šećera
Prvo što trebate učiniti kada želite pripremiti mandarine u tegli je oguliti i očistiti mandarine. Ogulite mandarine i bacite kore. Odvojite segmente i pažljivo uklonite srž s vanjskih dijelova i jezgri. Napravite lagani sirup tako što ćete pomiješati vodu i šećer u loncu na srednjoj vatri. Promiješajte dok se šećer ne otopi. Držite na toplom, ali ne kuhajte. Kada je sirup gotov, komadiće mandarine stavite u tegle. Ulijte sirup, ostavljajući 2 cm slobodnog prostora na vrhu. Stavite poklopce i prstenove i obradite standardnim postupkom konzerviranja u vodenoj kupelji 10 minuta. Ovaj način za pripremu mandarina u tegli već je gotov. Otvorene tegle mandarina treba staviti u hladnjak, gdje se mogu čuvati do sedam dana. Zatvorene mandarine u tegli čuvajte u ormaru do godinu dana.