Božić i Uskrs nezamislivi su bez makovnjače i orahnjače. To su naši tradicionalni kolači koji se mogu napraviti dan ranije pa nam neće oduzimati dragocjeno vrijeme za pripremu svečanog blagdanskog ručka. Ukoliko napravite bogat i sočan nadjev za makovnjaču, vaš kolač bit će pun pogodak.
Kako biste napravili fantastičan nadjev za makovnjaču potrebno vam je:
- 0,5 kg mljevenog maka
- 2 dl kipućeg mlijeka
- 15 dkg šećera
- 2 žlice meda
- 2 žlice ulja
- ribana korica neprskanog limuna
- cimet
- 1 žlica ruma
U metalnu zdjelu stavite mak i prelijte ga kipućim mlijekom. Dobro promiješajte, stavite na laganu vatru te dodajte ostale sastojke, bez ruma. Sve dobro miješajte nekoliko minuta, maknite s vatre i dodajte rum. Ukoliko ste ljubitelj grožđica, možete ih prethodno namočiti u rumu, ocijediti i dodati smjesi. Kada se sve ohladi, mažite po izvaljanom dizanom tijestu, zarolajte i pecite.
Želimo vam dobar tek!