Mahune su odmah iza rajčice najpopularnije povrće u kućnim vrtovima. Mahune se jedu dok su sjemenke male, a mogu se jesti cijele nakon kuhanja. Mahune su u vrhuncu sezone početkom ljeta te je upravo sada najbolje vrijeme za pripremu ukusnog variva od svježih mahuna bez mesa.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo od mahuna bez mesa su:
- 600 grama mahuna
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 čajna žličica soli
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žuta luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice crvenog čilija u prahu
- 1 čajna žličica mljevenog kima
- Pola čajne žličice mljevenog korijandera
- 400 grama svježih rajčica
- 400 grama tikvice
- 100 grama munester sira
- 40 grama peršina
Kako biste pripremili ovo varivo od mahuna bez mesa najprije stavite grah, lovorov list i origano u lonac, prelijte s puno vode i kuhajte na srednjoj vatri 1 i pol sata do 2 sata. Maknite s vatre kada su mahune mekane, ali ne i kašaste. Posolite, mahune ocijedite, a juhu sačuvajte.
Zatim zagrijte ulje u velikoj tavi i pirjajte luk na jakoj vatri 1 do 2 minute. Smanjite vatru, dodajte češnjak i začine te promiješajte. Dodajte malo juhe od graha kako čili u prahu ne bi zagorio. Kuhajte dok luk ne počne omekšavati, oko 4 minute, a zatim dodajte rajčice i kuhajte 5 minuta. Umiješajte čili i preostalo povrće, zajedno s kuhanim grahom i dovoljno juhe da dobijete vlažno varivo. Kuhajte na jakoj vatri dok povrće ne bude gotovo, oko 20 minuta. Umiješajte sir i nasjeckani peršin te ukrasite listovima cilantra.