Mahune sa vrhnjem i češnjakom su ukusan i hranjiv prilog koja će obogatiti svaki obrok svojim bogatim okusom i kremastom teksturom. Ovo jednostavno jelo je omiljeno u mnogim kuhinjama zbog svoje brze pripreme i izvrsnih nutritivnih vrijednosti.
Sastojci za pripremu mahuna sa vrhnjem i češnjakom su:
- 500 g svježih mahuna, očišćenih i narezanih na manje komade
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslaca
- Sol i papar po ukusu
Kada želite pripremiti mahune sa vrhnjem i češnjakom najprije u loncu zakuhajte posoljenu vodu i kuhajte mahune dok ne omekšaju, ali i dalje zadrže hrskavost. Ocijedite i ostavite sa strane. Na tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pirjajte dok ne pusti svoj karakterističan miris.
Dodajte kuhane mahune u tavu s češnjakom i dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo. Smanjite vatru na laganu i dodajte vrhnje za kuhanje. Nježno miješajte dok se mahune oblože vrhnjem i češnjakom. Kuhajte mahune sa vrhnjem i češnjakom još nekoliko minuta dok se svi okusi dobro pomiješaju. Posolite i popaprite po ukusu. Maknite tavu s vatre i poslužite mahune sa vrhnjem i češnjakom kao ukusan prilog uz meso ili ribu. Dobar tek!