Kako bi izbjegli bezrazložno plakanje, pročitajte naše savjete prije nego idući put ogulite ljutu glavicu i u ruke uzmete nož.
1. Zamrzivač
Luk stavite na najmanje 15 minuta u zamrzivač pa ga tek onda režite. Niska temperatura "umrtvit" će enzime koji nadražuju oči.
2. Oštar nož
Režite luk oštrim nožem. Razlog je jednostavan - oštar nož manje će oštetiti luk, nego tupi nož pa će on pritom ispuštati manje nadražjućeg ebzima iz sumopra, krivca za vaše suze.
3. Žvakaća guma
Žvačite žvakaću dok režete luk. Ovdje je riječ o čistoj diverziji. Dok budete žvakali manje ćete udisati kroz nos, a više kroz usta pa će spoj koji vas tjera u plač imati manje šanse stići do očiju.
4. Voda
Dok režete luk, nekoliko puta namočite oštricu noža. Voda će asporbirati čestice sumpora.
5. Netko drugi
Pokušajte nagovoriti nekog drugog da vam izreže luk za gulaš ili što već planirate kuhati i lijepo mu recite da stavi luk prije rezanja u zamrzivač, da koristi oštar nož, da ga umače u vodu i pritom žvaće žakaću gumu.
Naravno, točka pet je samo šala. Ove prethodne četiri točke su dovoljne da vam u buduće rezanje luka ne predstavlja nikakav problem.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!