Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Praktični savjeti /

Koji je rok trajanja limunske kiseline?

Limunska kiselina konzervans je hrane i sastojak proizvoda uključujući kozmetiku, lijekove i pića. Naravno, limunska kiselina rok trajanja je ograničen stoga donosimo do kada ju je najbolje iskoristiti.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Limunska kiselina se dobije iz voća i povrća uključujući limunove, limete, naranče, rajčice i grejp. Kiselina se čak proizvodi u rafinerijama kombiniranjem melase, dekstroze i šećera od trske. Limunska kiselina, kao i drugi sastojci i hrana, regulirana je i odobrena od strane američke Uprave za hranu i lijekove i europskih regulatornih agencija za hranu za uporabu u prehrambenoj i medicinskoj industriji. No mora se pripaziti jer limunska kiselina ima rok trajanja i može biti opasna ukoliko se konzumira nakon isteka roka trajanja.

Limunska kiselina je izuzetno topljiva u vodi. Limunska kiselina se također lako miješa u hrani, kremama i lijekovima. Za razgradnju kiseline nije potreban poseban katalizator. Nakon otapanja, okus kiseline je i dalje prisutan, njezina razina okusa varira ovisno o tome koliko ste dodali tekućini ili tvari u kojoj ste je otopili.

Limunska kiselina također se koristi za stabilizaciju ostalih sastojaka, okusa i boje pri kuhanju te u izradi kruha za dodavanje arome. Kiselina je biorazgradiva i brzo se metabolizira u ljudskom tijelu, a zatim se eliminira. Limunska kiselina rok trajanja zna isteći pa treba pripaziti kada se koristi uz hranu.

Limunsku kiselinu čuvajte u izvornoj boci ili posudi nerazrijeđenu. Kiselinu držite pri relativnoj vlažnosti od 50 posto i u temperaturnom rasponu od 10 do 25 stupnjeva celzijusa. Temperature iznad 30 stupnjeva celzijusa mogu uzrokovati stvrdnjavanje limunske kiseline u granuliranom obliku. Nemojte dodavati vodu ili bilo koju drugu tekućinu u kiselinu jer to smanjuje njezino djelovanje. Slijedite sve preporuke i upozorenja na bočici ili posudi s kiselinom. Kiselina može nadražiti kožu i oči, pa je držite dalje od očiju, sluzi i otvorenih posjekotina ili rana.

Limunska kiselina ima rok trajanja oko tri godine od datuma proizvodnje. Kemijski sastav i djelovanje kiseline ostaju stabilni najmanje pet godina u izvornom zatvorenom spremniku.

Limunska kiselina može biti vrlo korisna i može se koristiti na nekoliko načina, samo treba pripaziti jer limunska kiselina rok trajanja zna isteći dosta brzo.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike