Praktični savjeti / Koji je rok trajanja limunske kiseline?

Image

Limunska kiselina konzervans je hrane i sastojak proizvoda uključujući kozmetiku, lijekove i pića. Naravno, limunska kiselina rok trajanja je ograničen stoga donosimo do kada ju je najbolje iskoristiti.

29.9.2021.
10:45
VOYO logo

Limunska kiselina se dobije iz voća i povrća uključujući limunove, limete, naranče, rajčice i grejp. Kiselina se čak proizvodi u rafinerijama kombiniranjem melase, dekstroze i šećera od trske. Limunska kiselina, kao i drugi sastojci i hrana, regulirana je i odobrena od strane američke Uprave za hranu i lijekove i europskih regulatornih agencija za hranu za uporabu u prehrambenoj i medicinskoj industriji. No mora se pripaziti jer limunska kiselina ima rok trajanja i može biti opasna ukoliko se konzumira nakon isteka roka trajanja.

Limunska kiselina je izuzetno topljiva u vodi. Limunska kiselina se također lako miješa u hrani, kremama i lijekovima. Za razgradnju kiseline nije potreban poseban katalizator. Nakon otapanja, okus kiseline je i dalje prisutan, njezina razina okusa varira ovisno o tome koliko ste dodali tekućini ili tvari u kojoj ste je otopili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limunska kiselina također se koristi za stabilizaciju ostalih sastojaka, okusa i boje pri kuhanju te u izradi kruha za dodavanje arome. Kiselina je biorazgradiva i brzo se metabolizira u ljudskom tijelu, a zatim se eliminira. Limunska kiselina rok trajanja zna isteći pa treba pripaziti kada se koristi uz hranu.

Limunsku kiselinu čuvajte u izvornoj boci ili posudi nerazrijeđenu. Kiselinu držite pri relativnoj vlažnosti od 50 posto i u temperaturnom rasponu od 10 do 25 stupnjeva celzijusa. Temperature iznad 30 stupnjeva celzijusa mogu uzrokovati stvrdnjavanje limunske kiseline u granuliranom obliku. Nemojte dodavati vodu ili bilo koju drugu tekućinu u kiselinu jer to smanjuje njezino djelovanje. Slijedite sve preporuke i upozorenja na bočici ili posudi s kiselinom. Kiselina može nadražiti kožu i oči, pa je držite dalje od očiju, sluzi i otvorenih posjekotina ili rana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limunska kiselina ima rok trajanja oko tri godine od datuma proizvodnje. Kemijski sastav i djelovanje kiseline ostaju stabilni najmanje pet godina u izvornom zatvorenom spremniku.

Limunska kiselina može biti vrlo korisna i može se koristiti na nekoliko načina, samo treba pripaziti jer limunska kiselina rok trajanja zna isteći dosta brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo