Ovaj recept za punjene lignje u tavi poznat je u cijelom svijetu kao punjene lignje na talijanski način. Ovaj način pripreme lignji savršene je svaku priliku i svako godišnje doba. U ovom receptu nadjev se pravi od krakova lignje, kruha, češnjaka, jaja, peršina i parmezana.
Sastojci potrebni da se pripreme punjene lignje u tavi su:
- 50 dkg lignji
- 1 dcl suhog bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 30 grama nasjeckanog peršina
- 10 dkg kruha
- jaje
- 50 grama ribanog parmezana
- 5 velikih rajčica
- 8 žlica maslinovog ulja
- sol
Prvo što trebate učiniti kako biste pripremili punjene lignje u tavi je očistiti lignje. Nakon što ste očistili lignje i odvojili krakove od tijela, nasjeckajte krakove na vrlo male komadiće na dasci za rezanje. Na srednjoj vatri pržite male komadiće krakova u tavi s 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, jednim režnjem češnjaka i prstohvatom soli po ukusu. Pržite oko 3 minute uz povremeno miješanje. Nakon toga dodajte 60 ml bijelog vina i pustite da ispari na jakoj vatri, kuhajući oko 3 minute.
Omekšajte kruh u malo vode pa ga dobro ocijedite da uklonite višak i stavite ga u zdjelu. Izvadite češnjak iz tave. Nasjeckajte češnjak i 1 žlicu peršina zajedno pa ih dodajte u kruh. Pomiješajte i te sastojke dodajte lignjama u tavi. Kuhajte oko 5 minuta na srednjoj vatri, dobro miješajući. Sada dodajte jaje i parmezan. Promiješajte da se sastojci pomiješaju. Kada je nadjev gotov, napunite lignje nadjevom. Kada su lignje napunjene, u tavi popirjajte režanj češnjaka na tri žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dodajte punjene lignje i kuhajte oko 5 minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte 60 ml bijelog vina i pustite da ispari na jakoj vatri. Sada dodajte nasjeckane rajčice, 1 žlicu nasjeckanog peršina i prstohvat sitne soli po ukusu.
Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 30 minuta. Nakon 30 minuta ovaj recept za lignje u tavi je gotov i lignje su spremne za posluživanje.