Pržene lignje jedno su od najpopularnijih predjela na jelovnicima mnogih restorana. Obično se upari s limunom, peršinom i poslužuje s tartar umakom. Kako biste pripremili ukusne i hrskave lignje kod kuće, potrebna vam je samo friteza na vrući zrak.
Sastojci potrebni da se pripreme lignje u friezi na vrući zrak su:
- 250 grama kolutića lignji
- 60 grama mlaćenice
- 60 grama višenamjenskog brašna
- 1 veliko jaje
- 1 žlica običnog mlijeka
- 120 grama krušnih mrvica
- Pola žličice mljevene paprike
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sol i crni papar, po ukusu
Kako biste pripremili lignje u fritezi na vrući zrak, najprije stavite krušne mrvice u vrećicu. Pomoću valjka zdrobite krušne mrvice dok ne budu fino mljevene. U velikoj zdjeli pomiješajte lignje i mlaćenicu. Marinirajte u hladnjaku 30 minuta do sat vremena. Stavite tri posude na radnu površinu. U prvu posudu dodajte višenamjensko brašno, u drugoj umutite jaje s mlijekom, a u trećoj pomiješajte krušne mrvice, ulje, papriku, sol i crni papar. Izvadite lignje iz marinade od mlaćenice te ih umočite u sve posude sa začinima.
Sljedeće što trebate učiniti kako biste pripremili lignje u fritezi na vrući zrak je zagrijati 200°C. Lagano namažite uljem košaru friteze i ladicu za pečenje. Kolutiće lignje stavite u košaricu, u jednom sloju. Nemojte pretrpavati posudu, po potrebi radite u više serija. Pržite lignje 4 minute, preokrenite, zatim kuhajte još 2-4 minute. Lignje iz friteze na vrući zrak već su gotove i spremne za posluživanje. Dobar tek!